Magyarországon túl

A kastély, ahol néhanapján Viktória királynő is megfordult

Amíg készül azon termékek bővített listája, amelyek más márkanevet kaptak az Egyesült Királyságban, ismét kirándulni hívlak titeket. Van ugyanis egy kastély Skóciában, amelyet szinte egyetlen turista sem hagy ki látogatása során. A Blair Kastély 1269-ben épült és mára Skócia leglátogatottabb emlékművévé vált. Ahogyan sok más várban és kastélyban, itt is megfordult Viktória királynő, akinek neve… Tovább »

7 termék, ami más néven fut az Egyesült Királyságban

Azt mindenki jól tudja, hogy a pálinka és a kürtőskalács igazi hungarikum, sőt Túró Rudit és lángost sem árulnak minden sarkon az Egyesült Királyságban, de aki betéved egy szupermarketbe, a külföldi márkák kapcsán is felfedezhet néhány érdekességeket. Coca-Cola, Twix és Ariel itt is megtalálható a boltok polcain, ám akad még pár termék, aminek ismerős lehet… Tovább »

Nyitott szemmel, tátott szájjal – Skócia fővárosában jártam

Még mindig toplistás Edinburgh a külföldi turisták úti céljai között, főleg ha a találatokat az Egyesült Királyságra korlátozzuk. A skót fővárosban lehetetlen unatkozni, első alkalommal pedig igazi kulturális sokkal szolgálhat, a kifejezés maximálisan pozitív értelmében. Budapestről indulva akár közvetlen repülőjárattal is eljuthatunk Edinburgh-ba, de a glasgow-i repülőtérre érkezve is csak kicsivel több mint 2 órát kell… Tovább »

Az Egyesült Királyságban vállalnál munkát? Ez legyen az első lépésed, ha megérkeztél!

Az NI (National Insurance) number az egyik legfontosabb elintéznivaló dolog, ha az Egyesült Királyság területén vállalsz munkát. Röviden, tömören ez a szám a magyar TB- és adószám megfelelője, de ugyanúgy szükség van rá bankszámlanyitás, vagy támogatások igénybevétele során is. Az NI number megszerzéséhez elsőként telefonon kell időpontot kérni, ezt néha a munkáltató maga intézi, de… Tovább »

Skócia leghosszabb folyója mentén – Perth

Skóciában bármerre is visz az utunk, egészen biztosan találunk hegyet, erdőt, vagy vizet, sőt valószínű, hogy mindhármat. Legutóbbi, magyarországi látogatásom során a transzferben egy idős házaspár is utazott: a bácsi azt mondta, nem szabolcsi embernek való ez a vidék, én viszont azt javaslom, aki teheti, tegyen egy próbát. Az ország középkori fővárosában, Perthben már több… Tovább »

Kinloch Rannoch: egy aprócska skót falu a hegyek között

Legutóbb hosszan meséltem a skóciai egészségügyről, most azt is megmutatom, milyen környezet veszi körül az orvosi rendelőt. A hozzám legközelebbi doktort Kinloch Rannoch-ban találhatom meg, egy kicsiny faluban. A szavakat nem szaporítanám, ugyanis a templom-kávézó-kisbolt trión kívül nem sok minden lelhető fel errefelé. A különlegessége a hangulatában rejlik: dőlj hátra és élvezd… majd húzz túracipőt,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!