Magyarországon túl

Mire elég az iskolai angol külföldön?

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki sokszoros újrakezdőnek számít, már ami az angol nyelvtanulást illeti. Általános iskola 1. osztályától kezdve volt angolórám, különtanárhoz is jártam, mégis valahogy megragadtam az első egy-két igeidőnél. Az okokat sokáig sorolhatnám, az állandó tanárváltástól kezdve, a vegyes csoporton át, egészen a motiváció hiányáig, de egy külföldi munkavállalás során, mégiscsak az a legfontosabb, mennyire lehet boldogulni a sulis angollal?

Amikor leszállt a gépünk Glasgow-ban, először szinte fel sem fogtam, hogy innentől kezdve csak angolul beszélgethetek majd. Az iskolában rendszeresen a helyes nyelvtan használatát sulykolták belénk, pedig az az utolsó ami eszembe jut, ha éles helyzetben kell megszólalnom. Sokkal fontosabbnak tartom a gazdag szókincset és kifejezéstárat, mert így egyszerűbb megérteni társainkat és megértetni saját magunkat.

Az indulás előtti hónapokban igyekeztem ismét felfrissíteni a kevéske angoltudásomat: nagyon hasznos volt számomra például az AnkiDroid, illetve a Fun Easy Learn alkalmazás, valamint kipróbáltam a Duolingo-t is, de egy idő után még nekem is feltűntek az apró hibák, amiket a program tartalmaz.

Próbáltam felkészülni arra, ami külföldön várhat rám, de az első pár beszélgetés így is elég sokkoló volt. Két választásom volt: vagy csak a magyarokkal állok szóba, vagy megpróbálok idegen nyelven is társasági életet élni. Úgy döntöttem, megragadom az összes alkalmat, ahol emberek közelében lehetek, és ha még küszködve is, de kifejtem a saját gondolataimat.

Három hónap telt el: mindennap tanultam valami újat, és bőven van még mit. A kollégákkal már egész jól elbeszélgetek, de a hivatalos telefonokat egyelőre nem mertem bevállalni – sose tudni, mikor fogok ki egyet a legrosszabb skót akcentusok közül, de talán a következő három hónapban erre is sor kerül majd.

 

Ha tetszett a cikk és kíváncsi vagy a folytatásra, iratkozz fel, és/vagy csatlakozz a Facebook közösséghez, ahol még több képet és rövid beszámolókat is találhatsz.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!